FÖRRÅDET. I SAMKLANG MED DET
INDUSTRIELLA ARVET.
Den nya bebyggelsen består av två huskroppar som bildar ett nytt kvarter tillsammans med det gamla elverket, som bevarats. Ett spännande samspel mellan gammalt och nytt där de nya husen har fått en modern utformning men där materialval och färgskala inspirerats av elverkets industrikaraktär. Rödbrunt tegel och brun puts går ton i ton med cortenplåten och de kopparfärgade detaljerna som finns genomgående i projektet.
De två byggnaderna omger en innergård med nivåskillnader och grönområde. Gården har kontakt både med Tuvanparken i sydost och naturmarken i nordväst. Det ena huset bildar fasad mot gatan och har lokal i bottenvåningen. Det andra klättrar i den sluttning som finns bakom det gamla elverket och har fasad mot parken. I husets bottenvåning finns en förskola med fin naturnära miljö. Husens höjd varierar mellan sex till åtta våningar och är anpassade efter topografin som stiger mot norr. Från båda husen finns utblickar över park och vatten. Balkonger och burspråk är adderade till fasaderna för att ge bättre utblickar och ge ytterligare skalelement till fasaderna. Balkongfronten har en insynsskyddad nedre del i cortenplåt och en genomsiktlig övre del för att ge både ett insynsskydd men samtidigt medge för fina utblickar.
Lägenheterna har ett öppet förhållande mellan kök och vardagsrum med balkongen som en förlängning av de gemensamma utrymmena. I de allra flesta fall har kök och vardagsrum också placerats så att de vänder sig mot soligt läge i söder och väster. De större lägenheterna har en sovrumsavdelning som kan avskiljas från sällskapsrummen. Uppskattat både av barnfamiljer och familjer med stort umgänge.
Adress Hamngatan, Sundbyberg
Beställare Byggnads AB Abacus
Ansvarig arkitekt Annette Lindberg
Medarbetare: Johanna Pålstedt, Olof Axlund, Otto Rosu, Anna Thorell, Niclas Westerlund
Övriga konsulter Novamark AB (L), Stomkon (K), ÅF (V), J&H Elteknik (E)
Lägenheter 115 plus lokal och förskola
FÖRSKOLA. Förrådet har en förskola som vi ritat. Läs mer om hur vi arbetar med byggnaden som pedagogiskt verktyg.